Wednesday, June 16, 2010

Suka yang ni

Pada saat ini saya suka perkataan ni:
  1. Persis
  2. Melirik
  3. Melarik
  4. Merentas
  5. Meredah
Saya tak ada sebab tertentu kenapa tiba-tiba je rasa tertarik nak catat perkataan-perkataan tu kat blog ni.

Cuma kadang-kadang kita tersedar betapa masih banyak perkataan di dalam bahasa Melayu yang kita kurang mahiri.

Dan sebenarnya bahasa Melayu setanding dengan bahasa-bahasa lain untuk memenuhi kehendak penulisan kita. Hanya kita yang kurang menguasai perbendaharaan kata yang sedia ada.

Renung-renungkan...

nota: Saya pautkan setiap perkataan ke laman Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ DBP.

3 comments:

  1. betul tu..kadang2 sebagai org melayu kita masih kurang ilmu bahasa melayu..huhuh.. nak improve english,kena mantapkan juga bahasa sendiri...huhu

    ReplyDelete
  2. Salam,

    saya pun suka dgn perkataan persis..

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Jojoe: Betul tu, bahasa ibunda tu akar kita. Bahasa lain2 tu pulak adalah kelebihan untuk bersaing. Kena seimbang lah kan... :)

    Sakinah: Lembut kan perkataan tu. Kalau sudah mahir bermain bahasa, seseorang itu boleh menggambarkan sesuatu keadaan/ suasana tanpa perlu bergantung kepada sebarang bahan bantu dalam bentuk imej. :)

    ReplyDelete