Friday, May 31, 2013

Think again

0 comment

Sometimes we thought that we know what is best for our kids.

Think again.

Home deco

0 comment
This home deco is made by Asiah. 


She used her own little desk as the base.  The cover is part of her blanket comforter  loosely spred on the table.

She put photo as the focus, and a few small objects were scattered on the table so the empty space is is not obvious. 

Another bigger object was arranged on the other side of the table to balance the arrangement.

Asiah is only 4 years old. I did not aware of the project when it was at preparation stage. So, dont really know how she arrange it. 

What is so special about it anyway?

Merely motherly affection... ;)


Wednesday, May 29, 2013

Langit Petang

3 comment
Ma sha Allah...











Tuesday, May 28, 2013

Zaman kanak- kanak

0 comment

Kedai runcit. Ada pelbagai barang dijual di sini.

Ia adalah dunia kanak- kanak saya. Emak seorang peniaga kedai runcit. 
Imej-imej utama ialah guni gula, beras, tepung. 

Paket besar pelbagai makanan ringan yang bergantungan. Ada tong minyak tanah, di depannya ada pili. Tin- tin besar yang berisikan pelbagai biskut yang dijual secara timbang.

Bila usia saya meningkat remaja, emak menyewa lot kedai dan kami semua bersempit di ruang belakang kedai yang berfungsi sebagai bilik tidur, bilik rehat, dapur dan tempat solat. 

Masih kedai runcit. 

Emak berhenti dari menjadi peniaga kedai runcit bila lot tersebut ditarik balik oleh pihak perbandaran. 

Selepas itu emak hanya berniaga runcit secara kecilan sahaja di depan rumah dan terus berhenti bila kami adik- beradik telah bekerja dan ruang kedai ditukar kepada ruang solat.

Sekadar gambar hiasan. 




"Zaman anak- anak
Tiada akan pernah pudar
Kian jauh ditinggal pergi
Kian dekat di sanubari"

The Moral Life

0 comment

Have been eyeing this baby quite some time but there was no green light from dear hubby.


Today, accompanying a co-worker to a nearby bookstore and it's still there. Waiting to be collected. ;).

Husband dropped by to pass me tapau lunch. After some pujuk- memujuk session, here it is...



"Hidup ini adalah rumah sekolah
Tiada pernah bergraduasi
Sehingga nafas terhenti"



Ku sangka panas...

0 comment

Ku sangka panas hingga ke petang...

Monday, May 27, 2013

Twitter Jaya

0 comment
I am on twitter but thinking of leaving. The maze is very thick. It led to many unknown dark and scary places.

Maybe I am not that brave. I have been in  blog world for quite some time but it is not that real. I presume maybe due to its real time conversation. Its very real. And it was like I regret of discovering that part of the world.

Maybe... I still to learn a lot of things before the journey of discovery. Or forever I should be playing only at the safer side of the world. 

Kalau ilmu belum penuh di dada, jangan hendak menduga lautan dalam.


Tidakkah?

0 comment

Amat teruja apabila kita menerima sapaan dari orang yang  kita hormati/minati. Tidakkah kita teruja untuk membaca sms/ twitter dari Yang Maha Pencipta semasa kita membaca Al -Qur'an?

Amat teruja apabila bersua wajah dengan orang yang kita hormati/ minati. Tidakkah kita teruja dengan tawaran untuk bersua muka dengan Nabi kita Muhammad (saw) melalui pengamalan sunnahnya?

Tidakkah???


Langit petang

0 comment
Langit petang


Sebegitu megah
Takkan goyah
Mata dan hati
Berpadu 
meratib 
Agungnya 
Yang Maha Pencipta.

Sunday, May 26, 2013

Tidur itu adalah kematian sementara

0 comment
Quote from the Holy Quran (39 - 42)

الله يتوفى الأنفس حين موتها والتي لم تمت في منامها ۖ فيمسك التي قضى عليها الموت ويرسل الأخرى إلى أجل مسمى ۚ إن في ذلك لآيات لقوم يتفكرون

Allahu yatawaffa alanfusa heena mawtiha waallatee lam tamut fee manamiha fayumsiku allatee qada AAalayha almawta wayursilu alokhra ila ajalin musamman inna fee thalika laayatin liqawmin yatafakkaroona

It is Allah Who takes away the souls at the time of their death, and those that die not during their sleep. He keeps those (souls) for which He has ordained death and sends the rest for a term appointed. Verily, in this are signs for a people who think deeply.
http://www.muslimpro.com

Kenapa ayat Al-Qur'an diturun berulang-ulang

0 comment

Pengairan pertanian

0 comment

Setiap tindakan ditanggung sendiri

0 comment

Surah Azzumar: Ayat 7

Kehidupan di alam rahim

0 comment
Surah Azzumar:Ayat 6

Saturday, May 25, 2013

Perjalanan Nabi Musa Membelah Sungai Nil

0 comment

Dari mana hendak ke mana

0 comment

Doa penerang hati dari Al-Qur'an

0 comment

Hari Qiyamat adalah rahsia Allah

0 comment

Perjalanan kembali Nabi Musa ke Mesir

0 comment

Bersama keluarga dari Madyan dan bertemu api di lembah. 

Istiqamah

0 comment
Kerap tersungkur
Di setiap liku perjalanan

Ya Allah
Jangan Kau jadikan aku
Hamba yang mudah kecewa.

Friday, May 24, 2013

Tanda2 Kekuasaan Allah

0 comment
Surah Al-Fussilat: Ayat 47


Syukur ya Allah

0 comment
Saya suka tengok laman web berkaitan dengan kraf dan salah satu perkara yang disentuh ialah mengenai bilik kraf mereka.

Selalunya mereka bercerita mengenai pemandangan yang mereka nikmati melalui bilik kraf mereka. Laman yang lapang yang selesa untuk keluarga bersantai. Amat berbeza dari rumah saya yang terletak di kawasan perumahan.


Bilik tidur ketiga yang saya tukarkan kepada bilik kraf pemandangan dari tingkapnya menghadap ke kawasan belakang rumah. Rumah teres kami terletak di tengah-tengah kawasan perumahan kami. Laman pun tak ada.

Rasa macam terkilan sebab tak dapat memiliki rumah yang ada ruang laman yang luas. Tapi bila saya terdengar keriuhan suara anak- anak di tingkat bawah, baru terasa betapa tak bersyukurnya saya.

Astaghfirullah al Azim.

Subhanallah wal hamdulillah wa la ilaha illallah wallahu akbar.

Thursday, May 23, 2013

Lupa vs Tak Ingat

0 comment
Lupa ialah bila kita ingat tapi buat- buat tak ingat,

Manakala;

Tak ingat ialah bila kita memang betul- betul tak ingat.


-definisi dari suami tercinta bila tak ingat 1 Jun ni ulangtahun pernikahah kami yang ke 13-

(Bukan dia sahaja, hakikatnya saya pun baru teringat. Rasa mcm baru je raikan yang tahun lepas punya)

Dealing exclusively with our Creator

0 comment
Saya rasa saya faham. 

Qardhul hassan, pinjaman utk Allah. Keuntungan bukan diperolehi dari org yang dipinjamkan, tetapi keuntungannya diperolehi secara langsung dari Allah.

Bermakna, sesiapa yang terlibat dgn qardhul hassan adalah berurusan secara langsung dan eksklusif dengan Allah. 

Ma shaa Allah.

Wednesday, May 22, 2013

Perjalanan?

0 comment
Atau perhentian?


Atau hanya sekadar persinggahan?

My lunch today

0 comment

Nasi putih

Ikan goreng garing cicah kicap, and...


Radio Ikim web-streaming yang tergagap- gagap...


Selamat makan..

Take 5

0 comment
This is my favourite snack during works.

Simple yet very tasty. 

And most important, it's cheap... :)


Biskut Osborne jenama Julie's. Ditanggung Halal, In sya Allah. 

Sunday, May 19, 2013

Siapakah golongan kafir?

0 comment
Ayat mengenai golongan kafir



Contoh golongan kafir yang disebut Allah di dalam Ayat Al-Qur'an


Jadi, dengan ayat ini kita boleh cuba untuk mengenali golongan yang termasuk dalam kategori ini. Mereka yang bersikap seperti Fir'aun; kejam, zalim, angkuh, menentang agama Islam.

Doa diteguhkan hati setelah mendapat hidayah

0 comment
Surah Ali-Imraan: Ayat 8




Saturday, May 18, 2013

Blogging on iPhone

0 comment
Memang amat puas hati membuat aktiviti blogging dengan aplikasi Blogger untuk iPhone ni.



Tambah lagi dengan fungsi iPhone yang boleh ambil screen shot dengan hanya tekan home button dan off/on button serentak...



Memang sesuai untuk saya yang amat liat nak kemaskini blog kalau banyak sangat prosedurnya.

Sekarang ni, bila2 ilham dan idea muncul, boleh buat entri "selalu"... Kalau simpan lama sikit, memang selamat le...

Anak- anak dan fb

0 comment
Tak terkata.... 





Macam pelik je bila tengok budak- budak  buat status2 macam ni kat fb. Tapi itulah hakikatnya.... 

Inilah status2 yang banyak dibuat "kita- kita" orang dewasa kat dinding2 " muka buku" kita....

Sumpahan Iblis

0 comment



Asal kejadian insan

0 comment
Surah Al-Hijr: Ayat 26

Sukarnya menerima hakikat kebenaran

0 comment
 Surah Al-Hijr : Ayat 14 & 15

Doa dari Al-Qur'an

0 comment

Surah Al-Mukminun:Ayat 97 & 98

Jgn membalas dendam

0 comment
Surah Al-mu'minun:Ayat96

Doa dari al- Quran

0 comment
Surah Al-Mu'minun : Ayat 109

Life after death

0 comment
Surah Al-mu'minun: Ayat 100








Monday, May 13, 2013

Gunakan akal

0 comment
Surah Al- Anfal: Ayat 22

Ciri-ciri Orang Beriman

0 comment
Surah Al-Anfal: Ayat 2

Bersetuju untuk untuk tidak bersetuju

0 comment


Bukan  saya tak sayang
tanpanya siapalah saya
berdiri tanpa jati diri
tanpa wajah 
tanpa rupa

Namun
siapapun kita
masing- masing punya rasa
punya hati
punya jiwa

"berbeza 
tak semesti membenci

berbeza
bukan bermakna tidak sama,

bersetuju
untuk tidak bersetuju"

indahnya pelangi
kerana pelbagai warna

indahnya cinta
kerana pelbagai rasa

indahnya dunia
kerana pelbagai bangsa

semoga kita memahami
hanya Allah Pemilik segalanya.


Saturday, May 11, 2013

Sebening senja

0 comment


Sebening senja
Aku akan ke sana
Memenuhi janji
Telah lama dipateri
Biar saat itu
Telah redha Tuhanku
Aku sebagai hambaNya
Untuk kembali ke pangkuanNya.

Thursday, May 9, 2013

Al-Ahzab: 19

0 comment
Quote from the Holy Quran (33 - 19)
أشحة عليكم ۖ فإذا جاء الخوف رأيتهم ينظرون إليك تدور أعينهم كالذي يغشى عليه من الموت ۖ فإذا ذهب الخوف سلقوكم بألسنة حداد أشحة على الخير ۚ أولئك لم يؤمنوا فأحبط الله أعمالهم ۚ وكان ذلك على الله يسيرا

Ashihhatan AAalaykum faitha jaa alkhawfu raaytahum yanthuroona ilayka tadooru aAAyunuhum kaallathee yughsha AAalayhi mina almawti faitha thahaba alkhawfu salaqookum bialsinatin hidadin ashihhatan AAala alkhayri olaika lam yuminoo faahbata Allahu aAAmalahum wakana thalika AAala Allahi yaseeran

Being miserly towards you (as regards help and aid in Allah's Cause). Then when fear comes, you will see them looking to you, their eyes revolving like (those of) one over whom hovers death, but when the fear departs, they will smite you with sharp tongues, miserly towards (spending anything in any) good (and only covetous of booty and wealth). Such have not believed. Therefore Allah makes their deeds fruitless, and that is ever easy for Allah.


http://www.muslimpro.com

Wednesday, May 8, 2013

Ubat batuk

0 comment
Ini petua yang mak saya buat utk kami masa kecik dulu kalau batuk lambat nak baik.

Bahan- bahan: telur kuning dan madu.

Mula- mula, masukkan sesudu madu dan sebiji telur kuning ke dalam bekas.


Lepas tu, kacau sehingga sebati.


Lepas seketika, telur tu akan masak dan sudah sedap untuk dimakan. 


Yang ni saya sediakan untuk Maryam yang dah berapa hari batuknya belum nak berkurang.