Tuesday, November 20, 2012

Memikul amanah

0 comment

Assalamualaikum wb...

Kerap saya terfikir yang tugas saya tidak semulia mereka yang berurusan secara langsung dengan perkara yang berkaitan dengan agama aka ibadah seperti pendidik, pendakwah dan yang sewaktu dengannya.

Tapi bila menatap keratan akhbar tempatan hari ini, saya sedar bahawa setiap kita memikul amanah untuk memastikan pelbagai sumber yang AllAh kurniakan dapat digembeling dengan sebaiknya.


Saturday, November 17, 2012

Blogger for Ipad ( versi terbaru)

0 comment
Assalamualaikum wb....


Dengan applikasi versi terbaru Blogger for Ipad ni, saya rasa teruja nak kemaskini blog.

Ternyata memang mudah berbanding versi terdahulu. Nak kemaskini senang, nak view pun mudah. Nak edit semula entri terdahulu juga amat mesra alam.

Kalau dulu, memang serba salah nak kemaskini blog pakai Ipad. Pakai safari memang amat tidak seronok. Pilihan terbaik ialah Applikasi Blogger for ipad. Tapi fungsinya memang amat terhad. Mode yang ada cuma potret. Jadi, taklah seselesa kalau pakai mode lanskap macam yang ada sekarang.

Walaupun ada fungsi berpindah di antara blog kepunyaan kita, tapi tidak semudah sekarang.

Lepas tu, kalau nak mula menaip, sekarang cuma perlu sentuh ruang yang disediakan dan skrin untuk entri akan muncul.

Sesiapa yang belum mencuba, saya memang galakkan cuba kemaskini dengan applikasi Blogger for Ipad versi terbaru. Saya bagi 3 bintang setengah sebab saya rasa masih banyak ruang untuk penambahbaikan untuk applikasi ni. Dan kalau upgrade lagi sekali, tidak mustahil boleh mendapat 5 bintang dari saya.

Macam permainan blok kat bawah ni... Memang dapat 5 bintang sebagai permainan masa lapang untuk anak- anak....

Friday, November 16, 2012

Marvellous

0 comment
Assalamualaikum...


Berita baik... Blogger for Ipad dah ada versi terbaru... Banyak penambahbaikan yang memudahkan kemaskini blog dan mengurangkan keinginan saya nak mendapatkan galaxy note 2.


Entri ni kiranya percubaan saya untuk mengetahui ciri2 yang terlibat... Yang pastinya sekarang dah ada versi landscape juga berbanding sebelum ni yang terhad kepada portrait. Nampaknya memang lebih selesa kalau nak kemaskini blog...


Nak cuba gambar juga lah... Harap2 ada penambahbaikan yang berkaitan dengan upload gambar juga..

Gambar- gambar di bawah adalah berkaitan dengan aktiviti2 saya kebelakangan ini.