Sunday, October 31, 2010

Kaum- kaum yang Pupus

Salam...

Ingin berkongsi sebuah buku yang amat menarik.

Baru sahaja dibeli oleh suami semalam. Ia mengisahkan mengenai sembilan (9) kaum yang disebutkan oleh AL-Qur'an yang telah pupus.Walaupun belum berpeluang membaca buku tersebut, tetapi dah dapat gambaran sedikit sebanyak mengenai isi buku tersebut melalui ulasan secara langsung dari suami sepanjang pembacaannya. Juga melalui pelbagai gambar yang diselitkan di sepanjang pengisahan buku tersebut.

Sebagai contoh, di atas merupakan gambar2 Tasik Nai Lut yang diambil dari Satelit.


Ini pula merupakan mayat2 yang menjadi batu sebagai kesan2 peninggalan Pompeii. Kisah Pompeii juga dikupas walaupun ia tidak disebutkan di dalam Al-Qur'an. Ia diulas oleh penulis sebagai kesan kehancuran yang menyamai kehancuran Kaum Nabi Lut.

Walaupun belum membaca sepenuhnya, ternyata gambaran2 yang diberikan telah menarik perhatian bukan sahaja saya sendiri tetapi anak2 yang tertarik untuk bertanya dengan lebih lanjut. Malahan Fatihah telah mula2 mengintai2 sebab tak sabar nak tunggu Abahnya selesai membaca.

Buku ini hanya berharga RM12.00 sahaja. Saya rasa boleh diperolehi dari kedai2 buku berdekatan. Tapi kalau perlukan bantuan, boleh maklumkan kepada saya. Kos penghantaran hanya RM5.00 sahaja.

Salam. Dan selamat membaca.

No comments:

Post a Comment