Wednesday, November 10, 2010

Puasa Sunat di Hari Arafah

Salam...

Saya nak berkongsi maklumat kat sini untuk peringatan saya sendiri... MAklumat ni saya rujuk dari Utusan Malaysia..


Daripada Abi Qatadah r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang." (Riwayat Muslim)



Untuk makluman semua termasuk saya, hari Arafah ialah 9 Zulhijjah yang mana pada tahun ini jatuh pada 16 November 2010 hari Selasa.

Jadi, sapa2 yang berniat nak puasa sunat pada hari Arafah, ingat ya tarikh ni.... 16 November 2010, hari Selasa..

Salam.....

6 comments:

  1. Terima kasih atas peringatan ini. Hopefully time tu bleh puasa.

    ReplyDelete
  2. Assalamamualaikum...

    jom kta pakat posa beramai2...hehe

    ReplyDelete
  3. Salam Along...

    Saya selalu sgt terlepas tarikh ni... Tu yang kali ni azam nak buat.. Insya'Allah..Spt kata Along, hopefully time tu boleh puasa... :)

    ReplyDelete
  4. Salam Mai:

    Saya reply 1 saat lambat lah... :).. Jom posa ramai2...

    Terus - terang, rasanya belum pernah agik molah posa tuk.. Mintak Allah permudahkan kali tuk... :)

    ReplyDelete
  5. Perbezaan Penetapan Hari Raya Aidil Adha 1431 H

    http://ibnuyassir.blogspot.com/2010/11/perbezaan-penetapan-hari-raya-aidil.html

    ReplyDelete